İsviçre Oturum İzni

İsviçre Oturum İzni

İsviçre oturum izni, İsviçre'de 90 günden fazla barınmayı planlayan kişilerin başvuru yapması gereken bir izin türüdür.Oturma izni, İsviçre'de kantonlara göre ayrılmış göçmenlik bürolarına, yerleşilmek istenen bölge seçildikten sonra başvuru yapılarak alınabilir. İsviçre, 26 kantonda oluşmaktadır ve her kanton için ayrı bir göçmenlik bürosu bulunur. Oturma izni sahibi olmak isteyen kişi, gitmek istediği bölgenin şartları göçmenlik ofisleri tarafından farklılaştırılabildiğinden, başvuru yapmadan önce tüm gerekli bilgileri edinmelidir. İsviçre oturma izni, uzun süreli vize kategorisine girmektedir ve bu sebeple başvurular konsolosluk tarafından yetkilendirilen ofislere değil, direkt olarak İsviçre Konsolosluğu'na yapılmalıdır.

İsviçre oturma izni başvurusu onaylanan kişi, eğer AB ya da Schengen bölgesi üyesi bir ülkenin vatandaşıysa, kimlik kartı şeklinde bir oturum izni alır. Şayet kişi farklı bir ülke vatandaşıysa biyometrik kimlik belgesi verilir.

İsviçre Oturum İzni Kategorileri

İsviçre oturma izni kategorileri, başvuru sahibinin İsviçre'ye yerleşim amacına göre farklılaştığından, başvuru yapılmadan önce tüm kategoriler incelenmeli ve doğru başvuru için uygun şekilde seçilmelidir.

İsviçre L Oturma İzni

İsviçre L oturum izni, kısa süreli bir oturum izni çeşididir. 1 yıl geçerliliği vardır ve bu geçerlilik sonrasında 12 ay daha uzatılabilen bir biyometrik kart olma özelliğini taşır. İsviçre çalışma vizesiyle birlikte alınmış bir L vizesi varsa ve kişi çalışıyorsa, iş değişikliği yapıldığı takdirde tekrar bir L oturum izni başvurusu yapılmalıdır.

İsviçre B Oturma İzni

1 yıl geçerliliğe sahip B oturum izni, kişiden en az 1 yıllık bir iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmasını ya da kesin 1 yıl sürecek bir eğitim programında olması şartını talep eder. Kişi, maddi geçimini sağlayabildiğini ispatlayabilecek konumda olmalıdır. İş kontenjanlarına dayanarak verilen B oturma izni kartı, sınırlı sayıda verilmektedir

İsviçre C Oturma İzni

C oturum izni, İsviçre'ye yerleşme imkanı tanıyan bir oturma izni türüdür. C kategorisindeki oturma iznine başvuru yapılabilmesi için, başvuru sahibinin en az 10 yıl İsviçre'de ikamet etmiş olması gereklidir. Bazı ülke vatandaşları için daha kısa olan bu ikamet süresi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada vatandaşları için 5 yıldır. İsviçre C izniyle, kanton sınırlaması olmadan, iş değişikliği problemi yaşanmadan İsviçre'de barınma hakkı sahibi olunmaktadır.

İsviçre G Oturma İzni

Sınır ötesi banliyö izni olarak bilinen G izni, İsviçre'de iş sahibi olan fakat farklı bir sınır komşusu ülkede yaşayan kişiler içindir. İsviçre G oturma izniyle, İsviçre çalışma vizesi sahibi olarak ülkede bir işe girilebilir fakat kişinin haftada en az 1 kez kendi ülkesine dönmesi gereklidir. G oturma izninin her yıl güncellenmesi gereklidir.

İsviçre Ci Oturma İzni

Ci oturum izni, devletler arası kurumların çalışanlarının ve aynı zamanda yabancı konsolosluk çalışanlarının aile bireylerine verilmektedir.

İsviçre F Oturma İzni

F oturma izni, yabancı ülke vatandaşlarının ülkelerine dönmesi gereken fakat bağımsız sebeplerde ötürü dönemedikleri durumlarda kişilere verilen oturma izni türüdür.

Belirtilen kategoriler dışında İsviçre N oturma izni sığınmacılara ve İsviçre S oturma izniyse yardıma muhtaç bireylere verilen oturma izni türlerindendir.

İsviçre Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar

İsviçre oturma izni ve İsviçre çalışma izni almak için hazırlanması gereken belgeler, başvuru yapılacak kategoriye göre farklılaşabilmektedir. Aşağıda, oturum izni ve için istenen standart evraklar listelenmiştir.

  • İsviçre online vize başvuru formu
  • Pasaport
  • Kimlik fotokopisi
  • Biyometrik Fotoğraf

Ek olarak çalışma iznine başvurulacaksa;

  • İş sözleşmesi
  • Şirket bilgileri
  • Özgeçmiş ve üniversite diploması
  • İşveren yazısı
  • Adli Sicil Kaydı (Sadece B oturum izni başvuruları için)

C oturum İzni İçin İstenen Ek Belgeler

  • Mevcut oturum izni
  • Borç tahsilat kaydı
  • İsviçre sosyal güvenlik sistemine kayıtlı aile bireyi olmadığını gösterir belge
  • İsviçre polis kontrol belgesi

İsviçre Oturum İzni Sahibinin Aile Bireyleri

İsviçre oturma izni sahibi birey, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve eşi olması durumunda, oturma izni kapsamında onları da İsviçre'ye götürme hakkına sahiptir. Bu gibi bir durumda, eş ve 18 yaş altındaki çocukların oturum izni için başvuru yapılabilir.

Kişi İsviçre C oturma iznine sahipse, eşi ve reşit olmayan çocukları için İsviçre aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunarak aile bireylerini İsviçre'ye davet edebilir. Bu durumda eş ve çocuklar, B kategorisinde bir oturum iznine sahip olur. B izniyle İsviçre'de 5 yıl ikamet eden eş ve çocuklar, C oturma izni başvurusu yapabilir. Ayrıca belirtmek gerekir ki 12 yaş ve altı çocuklar doğrudan C İsviçre oturum izni almaktadır.

Şayet İsviçre oturum iznine sahip olan kişi B veya L kategorisinde bir izin sahibiyse, aile bileşimi vizesiyle eş ve çocuklarını İsviçre'ye alamaz. Bu gibi bir durumda tüm aile bireyleri İsviçre vizesi başvurusunda bulunarak ülkeye giriş yaptıktan sonra göçmenlik ofislerine giderek durumu izah edip bir oturum izni başvurusunda bulunabilir.

İsviçre B kategorisinde bir oturum izni sahibinin vefatı durumunda, eş ve 12 yaş üstü çocuklar İsviçre'ye yerleşmek için İsviçre oturum izni başvurusunda bulunabilirler.